Parlenka - bułgarska pizza z serem sirene - do tego sałatka szopska
Składniki ciasta:
- 40 g świeżych drożdży
- 400g mąki pszennej typ 500
- 50ml oleju rzepakowego
- sól, cukier
- 250g sera Sirene
- 200g masła
- 4 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
Sałatka Szopska:
- 4 pomidory
- 3 różne papryki kolorowe
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
- Mały pęczek natki - posiekany
- 200g sera Sirene – owczy solankowy
W misce rozpuścić drożdże w 200 ml ciepłej wody z łyżką cukru. Wsyp łyżkę mąki i odstaw na 15 minut. Gdy zaczyn ruszy, dodać przesianą mąkę pszenną, sól i olej, zagnieć gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do piekarnika wykorzystując program wyrastanie ciasta. Po tym czasie podziel ciasto na dwa równe kawałki i uformuj je w owal. Uformowane ciasto posmarować oliwą połączoną z siekanym czosnkiem i posypać tartym serem. Upiec w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, potrawy z piekarnika, wypieki i pizza.
Sałatka: Paprykę, ogórka i pomidory umyć, cebulę obrać. Strąki papryki wypestkować i pokroić w cienkie półkrążki, pomidory, cebulę na cienkie półplasterki a ogórka w kostkę. Wszystko popieprzyć, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać. Ułożyć w salaterce i posypać startym owczym serem solankowym (bułgarski, szopski, bałkański, twardy ser feta) i ozdobić natką.
Gołąbki w liściach winorośli
- 20 liści winogron
- 1 szklanka ryżu
- 400g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 pomidor lub koncentrat pomidorowy
- olej słonecznikowy
- przyprawy według uznania: cząber, pieprz, sól, papryka w proszku
Zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone i kontynuuj duszenie; Dodaj przyprawy według uznania, następnie ryż i koncentrat pomidorowy (lub obrany i pokrojony w kostkę pomidor); Duś nadzienie aż będzie częściowo ugotowane; Nałóż nadzienie na odsączone liście winogrona i zawiń w małe gołąbki tak, aby nadzienie nie wydostało się w trakcie zapiekania; Wyłóż spód żaroodpornego naczynia pozostałym farszem i ułóż na nim zawinięte gołąbki ciasno koło siebie; Podlej całość wodą, przykryć i umieścić w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, potrawy z piekarnika, zapiekanka warzywna 180 C 30 minut
Gris Chalva z jagodami - deser z kaszy manny
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1, 5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 ml oleju
- pół szklanki mleka
- 250g jagód
- 150g cukru
Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaszkę (na oleju) nieustannie mieszając - do momentu, aż uzyska jasnobrązowy kolor. W rondelku podgrzać wodę z mlekiem do około 40 stopni. Kiedy kaszka się przyrumieni, dodać do niej cukier i cukier waniliowy całość dobrze wymieszać. Podgrzaną wodę z mlekiem wlewać wolno na patelnie nie przerywając mieszania. Mieszać do czasu, gdy kaszka wchłonie całą wodę i spęcznieje. Mieszankę można w tym momencie przełożyć do jakiegoś płaskiego, szerokiego naczynia, by nabrała ładnej formy. Należy ją zostawić na co najmniej 1 godzinę. Można oprószyć kakao. Podawać ochłodzoną. Jagody połączyć z cukrem i podgrzać. Powstałym sosem polać halvę.